GÜVENCELİ, VERGİSİZ VE CEZASIZ BİR VARLIK BARIŞI, KATILMANIZI TAVSİYE EDİYORUZ,  SON GÜN 31 ARALIK
 
6736 sayılı 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile getirilen avantajlı uygulamalardan alacakların yapılandırılması, matrah ve vergi artırımı, ihtilaflı alacaklar, pişmanlık ve kendiliğinden beyan uygulamalarına ilişkin başvuru süresi 25 Kasım'da bitti. İşletme kayıtlarının düzeltilmesine (kasa ve ortaklardan alacaklar ile diğer hesaplarda yer alan tutarlar ve stok düzeltmeleri) ilişkin başvuru süresi ise 30 Kasım'da sona erdi.  
 
1 Aralık 2016 tarihi itibariyle 6736 sayılı Kanunda uygulaması devam eden iki ayrı düzenleme kaldı: Birincisi, varlık barışı; ikincisi ise, Kanunun yaşayan maddesi olan ve 4. maddede düzenlenen "Kanunun yayımlandığı 19.8.2016 tarihinden önce başlanıldığı halde matrah ve vergi artırımı halleri hariç bu tarihe kadar tamamlanamamış olan vergi incelemeleri ile takdir işlemleri" (1 Seri No.lu  6736 Sayılı Kanun Genel Tebliği'nin (IV/A) bölümü).
 
Varlık barışı, 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanunun 7. maddesinde "Bazı varlıkların millî ekonomiye kazandırılması" adı altında yurt dışı ve yurt içi olmak üzere ikiye ayrılarak düzenlenmiş bulunmaktadır.
 
Bu madde hükmüne göre,
 
- Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, bu maddedeki hükümler çerçevesinde 31/12/2016 tarihine kadar Türkiye’ye getiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecekler.
 
- Gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri sahip oldukları, Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlarını, 31/12/2016 tarihine kadar, dönem kazancının tespitinde dikkate almaksızın kanuni defterlere kaydedebilecekler. Bu takdirde, söz konusu varlıklar vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmeden çekilebilecek.
 
- Bu şekilde Türkiye’ye getirilen veya kanuni defterlere kaydedilen varlıklar nedeniyle, madde hükmünden yararlananlar ve bunların kanuni temsilcileri hakkında, başkaca bir neden ile gerekli olması hâli saklı kalmak üzere sırf bu işlemin yapılmış olmasından dolayı ve bu işlemden hareket edilerek, hiçbir şekilde vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı ile herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma yapılmayacak, vergi cezası ve idari para cezaları kesilmeyecek.
 
- Bu şekilde Türkiye’ye getirilen veya kanuni defterlere kaydedilen varlıklar nedeniyle bir vergi ödenmesi söz konusu olmayacak. Önceki varlık barışı uygulamalarında % 2 vergi alınıyordu. Bu yönüyle 6736 sayılı Kanunla getirilen bu uygulama son derece avantajlı.
 
- Kanunun 7. maddesinde düzenlenen vergisiz yurtiçi ve yurt dışı varlık barışı uygulaması 31 Aralık 2016 tarihinde sona eriyor.
 
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı yurt dışı varlık barışı uygulaması ile ilgili usul ve esasları 1 Seri No.lu 6736 Sayılı Kanun Genel Tebliği'ne ilave olarak hazırladığı ve kısa süre içerisinde yayınlanmasını beklediğimiz taslak halindeki 4 Seri No.lu Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 Sayılı Kanun Genel Tebliği ilebelirliyor.
 
Aslında bu konu çok önemli. Çünkü, şu anda hemen her ülke öncelikle kendi vatandaşlarının olmak üzere diğer ülke vatandaşlarının başka ülkelerde bulunan paralarını kendilerine getirmek istiyor. Bizim de Ülke olarak öncelikli hedefimiz, vatandaşlarımızın yurt dışında bulunduğu tahmin edilen 135 Milyar TL.sinin varlık barışı kapsamında Türkiye'ye getirilmesi. Vergisiz olarak getirilme imkanı, önemli bir teşvik.
 
Peki, Varlık Barışı, Şu Anda Ülkemize Karşı Girişilen Ekonomik Darbe'den  Kurtulmanın Bir Yolu Olabilir Mi?
 
Bence olabilir. Şu anda vergisiz varlık barışı uygulamasını Dünya'da yasal anlamda düzenleyen bir yada iki ülkeden biriyiz. Yani diğer ülkelere göre bir adım öndeyiz. Yurt içi ve yurt dışı tanıtımlarının tam ve doğru olarak yapılması koşuluyla, varlık barışı uygulamasının çok başarılı olacağını düşünüyoruz. Ülkemizin geleceği için bu uygulamadan mutlaka yararlanmalıyız ve çok avantajlı olduğu için de ayrıca tavsiye de ediyoruz.
 
Yalnız burada akla takılan ve gittiğimiz her yerde sorulan bir soru var: Tamam parayı getirelim, ama sonradan hakkımızda herhangi bir yasal işlem, kovuşturma, soruşturma yapılır mı? Bu konuda insanları tereddüte iten şey ise, Kanun maddesinde yer alan muğlak bir ifade. Tek tereddüt bu.
 
6736 sayılı Kanunda ve 1 seri No.lu Tebliğde ve hatta yeni çıkacak taslak halindeki 4 No.lu Tebliğde açıkça,
 
"Kanunun 7. maddesinden yararlananlar ve bunların kanuni temsilcileri hakkında sırf bu işlemin yapılmış olmasından dolayı ve bu işlemden hareket edilerek, hiçbir şekilde vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı ile herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma yapılamayacak, vergi cezası ve idari para cezaları kesilemeyecektir. Kapsama giren varlıkların Türkiye’ye getirilmesi nedeniyle, ithalde alınanlar da dahil olmak üzere her türlü vergi, resim, harç ve fon yönünden herhangi bir inceleme ve tarhiyat yapılamayacak, ceza kesilemeyecektir. Beyan edilen söz konusu varlıklar nedeniyle, hiçbir şekilde geçmişe dönük bir vergi incelemesi yapılmayacağı gibi başka suretlerle de hiçbir vergi türü yönünden bir tarhiyat yapılmayacaktır. Bu kapsamda, beyan edilen varlık sebebiyle geçmişte elde edilmiş olabilecek kazanç ve iratlar ile söz konusu varlıkların iktisabında kullanılan kaynaklar nedeniyle geçmişe dönük bir vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacağı gibi, bu kişilerden söz konusu varlıklarla ilgili hiç bir şekilde bilgi talebinde de bulunulamayacaktır. Ayrıca, yurt dışından getirilen söz konusu varlıklar nedeniyle hiçbir şekilde diğer mevzuat kapsamında da herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma söz konusu olmayacaktır. Örneğin, yurt dışından getirilen varlıklar nedeniyle kişi hakkında gümrük  mevzuatı, kambiyo mevzuatı veya sermaye piyasası mevzuatı kapsamında herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma söz konusu olmayacaktır."
denilmesine rağmen, madde metninde yer alan söz konusu ifade nedeniyle, insanlar bu uygulamadan yararlanıp yararlanmama konusunda tereddüt ediyorlar, hatta çekimser kalıyorlar.
 
Kanunda Yer alan ve  Tereddütlere Neden Olan Muğlak İfade Ne?
 
6736 sayılı Kanunun 7. maddesinin 6. bent hükmü aynen aşağıda yer alıyor:
 
"(6) Birinci fıkra kapsamında Türkiye’ye getirilen veya dördüncü fıkra kapsamında kanuni defterlere kaydedilen varlıklar nedeniyle, madde hükmünden yararlananlar ve bunların kanuni temsilcileri hakkında, başkaca bir neden ile gerekli olması hâli saklı kalmak üzere sırf bu işlemin yapılmış olmasından dolayı ve bu işlemden hareket edilerek, hiçbir şekilde vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı ile herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma veya kovuşturma yapılamaz, vergi cezası ve idari para cezaları kesilemez."
 
İncelenmesinden de fark edileceği üzere, madde metninde geçen "madde hükmünden yararlananlar ve bunların kanuni temsilcileri hakkında, başkaca bir neden ile gerekli olması hâli saklı kalmak üzere" ibaresi, insanları bu madde hükmünden yararlanma konusunda şüphe ve tereddütlere itiyor. Bu konuda sorulan sorulardan en az yarısı, bu ifade ile ilgili. Başkaca bir neden ne olabilir? Önceki varlık barışlarının aksine 6736 sayılı Kanunda bu ibareye yer verilmesine neden gerek duyuldu? Anlaşılır gibi değil. 
 
Kişisel görüşümüze göre, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik darbe sürecinden çıkabilmesi için en iyi ve en kısa yol, 6736 sayılı Kanunun 7. maddesinden yararlanılmasını teşvik etmektir. Bu şekilde, çeşitli nedenlerle ülke dışına çıkmış, ülke dışında elde edilmiş yada ülke içerisinde kazanılmış olmakla beraber kayıt dışı kalmış nakdi değerler ekonomiye kazandırılmış olacaktır. Ancak, bunun için vatandaşlarımıza, şirketlerimize, vergi mükelleflerimize gerekli bilgiler verilmeli, kafalarına takılan tereddütler giderilmelidir. Bu konuda en önemli görev ise uzun bir süre görev yaptığım ve her zaman mensubu olmaktan bundan büyük bir onur ve gurur duyduğum Maliye Bakanlığı'na düşüyor.  Bakanlığın ve orada çalışan üstadlarımızın ve arkadaşlarımızın bunu en iyi şekilde yapacaklarından ve başarılı olacaklarından hiç kuşkumuz yok. Kaldı ki, bu aynı zamanda milli bir görev olup, başta meslek mensupları olmak üzere hepimiz bunun farkında ve bilincindeyiz. Bu uygulamadan başarılı sonuçlar alınabilmesi için, uygulamadan yararlanacak olanlara özellikle "madde hükmünden yararlananlar ve bunların kanuni temsilcileri hakkında, başkaca bir neden ile gerekli olması hâli saklı kalmak üzere" ifadesi ile neyin kastedildiği konusu net olarak açıklanmalı ve tereddütler giderilmelidir. Hatta bize göre, bu ifade, hızlıca yapılacak bir yasal düzenleme ile madde metninden çıkarılmalıdır.
Öte yandan, yurt içi varlık barışı uygulaması ile ilgili de çok sayıda tereddüt var.
Özellikle taşınmazların bu kanun kapsamında şirketlere konulması ile ilgili. Aynı şekilde yurt içine yönelik olarak da bu şekilde bir Tebliğ çalışması yapılması uygun olacaktır.
Ayrıca, bu konu ile ilgili yazılı çalışmalarımız ve seminerlerimiz de devam edecektir.
Saygılarımla.
                                                                                  Abdullah TOLU
                                                                              Yeminli Mali Müşavir
                                               TOLUEN YMM DENETİM VE DANIŞMANLIK