MEB tarafından okullarda öğrencilere ücretsiz dağıtılan kitapların yanında öğretmenlerin öğrencilerden kaynak kitap adı altında yardımcı ders kitabı istemeleri tepki toplarken üstelik istenen kitapların toplam maliyetleri nerdeyse ücretsiz dağıtılan kitapların fiyatlarına yaklaşması oldukça üzücü bir durumdur.
Eskiden aynı kitabı kardeşler kendi aralarında kullanabiliyorlardı. Günümüzde her yeni başlayan eğitim öğretim yılı geride sayfaları açılmamış birçok ders kitabı bırakıyor. Sayfası açılmamış kitapların okul başlama dönemlerinde çöp bidonlarının yanlarında çoğu zaman görüyoruz. Yazıktır günahtır. Bunun adı israf değil de nedir?
Sokaklarda yapılan sokakların nabzını tutmak için yapılan röportajlarda vatandaşa sorulmuş olsa çocuğu eğitim gören velilerin çoğu kaynak kitap sorunun ortak sorun haline geldiğini iletip bu sorunun sona ermesini isteyeceklerdir.
Madem MEB tarafından ücretsiz dağıtılan kitapların yanında ilave kitaplar isteniyor, o zaman hiç ücretsiz kitap dağıtılmasın. Sonuçta ücretsiz dağıtılan bu kitaplarında devletimize çok ciddi bir maliyeti var. Ya bu ücretsiz dağıtılan kitapların içeriği ve yeterliliği değiştirilsin, ya da hiç dağıtılmasın? Özellikle orta öğretimde her branş öğretmeninin kendince kaynak kitap istemesi velileri ciddi sıkıntıya sokuyor. Birden fazla çocuk okutan ailelerin Allah yardımcısı olsun.
Öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından okullarda öğrencilere ücretsiz dağıtılan kitapların yetersiz bulunarak kaynak kitap istemesi velileri canından bezdiriyor. Madem Ülke olarak kemer sıkıyoruz, dolar fırsatçılarıyla mücadele ediyor, market raflarında fiyat kontrolü yapıyoruz, eğitim öğretimde de sağlam bir kemer sıkılması gerekiyor. Bu konuya Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk Milli Eğitim Bakanı olarak yaptığı açıklamalarla sosyal medyada her kesim tarafından takdir toplayan, eğitim camiası tarafından sevilen Prof. Dr. Ziya Selçuk’un ivedi el atarak çözüm bulması tüm öğrenci velilerini mutlu edecektir.
Hatırlayacak olursanız, MEB, geçmiş yıllarda Valiliklere resmi yazı göndererek, Talim ve Terbiye Kurulunun belirlediği kitaplara ilave olarak öğrencilere yardımcı ders materyalinin aldırılmamasını istenmişti. Mevzuatlarda zaman aşımı olmaz bence bir kez daha gözden geçirilmesi gerekiyor.
Okul kıyafet fiyatlarının da yüksek olmasıyla çocuğuna alacağı okul tişörtünü pazardan alıp çok para ödememek için okul arması bulup diktiren,çocuğuna renk tonu farkı olan bir pantolon giydirip okula gönderen belki de hiç alamayan çok zor durumda olan velilerimizin de olduğu unutulmasın..!