Okulların ara tatil tarihleri belli oldu Okulların ara tatil tarihleri belli oldu

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından her yıl üstün başarı gösteren genç bilim insanlarına verilen “TÜBA-GEBİP Ödülü”, bu yıl 18 Aralık 2024 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden sahiplerini buldu. Ödül, ulusal ölçekte bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan araştırmacıları desteklemeyi ve özgün projelere teşvik sağlamayı amaçlıyor.

Enerji Sorunlarına Çözüm Üreten Proje

Prof. Dr. Çetinkaya, batarya teknolojileri üzerine yaptığı yenilikçi araştırmalarla dikkat çekiyor. Çalışmaları, günümüz enerji sorunlarına çözüm sunmayı hedefleyen batarya sistemlerini kapsıyor.

Projenin temel amacı, günümüz batarya teknolojisinden iki kat hatta üç kat fazla enerji depolayabilecek ve yüksek verimde depoladığı bu enerjiyi kullanılabilecek batarya teknolojilerini geliştirmek. Çalışması hakkında bilgi veren Prof. Dr. Çetinkaya, “Bu batarya teknolojilerini geliştirirken özellikle çevreye duyarlı, insan sağlığı için tehdit oluşturmayan ve geri dönüştürülebilir malzemeler kullanmaya özen gösteriyoruz. Ayrıca geliştirilen bataryalarda ülkemizde var olan ve/veya endüstriyel tedarik arzının sürdürülebilir olduğu hammadde kaynakları tercih edilerek batarya teknolojisinde yurt dışına bağımlılığı en aza indirmeye çalışıyoruz. Mevcut batarya teknolojisi ile uzak doğu ülkeleri hem bizim hem de batılı ülkelerin çok önünde, bu nedenle yeni nesil batarya teknolojilerini ticari uygulamalara aktararak yeni teknolojilerde ülkemizi rekabetçi kılabilme gayreti ve hedefi içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

Avrupa ve Dünya ile İş birliği

Sakarya Üniversitesinin Avrupa Batarya Ortaklığı Kuruluşu (BEPA)’nda koordinatörlük görevini de yürüten Prof. Dr. Çetinkaya, uluslararası iş birlikleriyle çalışmalarını güçlendiriyor. Özellikle lityum iyon piller, katı piller ve Na-iyon piller gibi yenilikçi teknolojiler üzerinde Avrupalı ortaklarıyla projeler yürütüyor.

Eğitim ve İnsan Kaynağına Katkı

100’den fazla araştırmacıyı yetiştiren Lityum İyon Pil Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezinde (LIPGUM) Prof. Dr. Çetinkaya’nın öğrencileri, aralarında Almanya, İspanya ve Kanada’nın da bulunduğu ülkelerde çalışmalarına devam ediyor.

Prof. Dr. Çetinkaya, enerji ve yüzey teknolojileri alanında kurucu ortağı olduğu NESSTEC şirketi ile geliştirdiği yenilikçi batarya teknolojilerini sanayiye de sunuyor. Ayrıca iki adet patente sahip olan bilim insanı devam eden UFUK Avrupa ve EUROKA projeleriyle daha geniş ölçeklere taşımayı hedefliyor.