Programa;  Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ve Vali Seddar Yavuz’un yanısıra, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Dilovası Kaymakamı Mustafa Asım Alkan, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, , TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan ve çok sayıda davetli katıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ve Vali Seddar Yavuz yarışmacı takımlarla bir araya gelerek, onlarla sohbet ettiler ve başarı dileklerinde bulundular.

Gençlerimizin bu yarışlara katılmasından duyduğu memnuniyeti belirterek konuşmalarına başlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank; “Teknofest kapsamında teknoloji yarışmaları düzenliyoruz. Bu yarışmada en zorlularından bir tanesi. Dünkü yarışmaları online takip ettim. İnşallah bugünde parkuru bir iki takım bitirsin istiyoruz. Ödüller büyük. Burada vidar radarları var. Kameralar ile kontrol yapıyorlar. Bir algoritma hazırlamaları lazım. Yani bu ileri derece bir yarış.

Katma değer oluşturacak yarışmalar görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirten Bakan Varank;  “Biliyorsunuz ki otonom teknolojiler geleceğin teknolojileridir. Böylece gençlerimiz geleceğin teknolojilerinde şimdiden çalışma yapıyorlar. Global firmalar bile bunu tam olarak oturtabilmiş değil. Gençlerin bu yaşta bu işlerle ilgileniliyor olması, kendi algoritmalarını yazıyor olmaları, tüm bu ekipmanları doğru bir şekilde kullanıyor olabilmeleri önemli. Gençlerimize başarılar diliyoruz. Bütün hafta boyunca teknoloji yarışmalarımız devam etti. Dün roket yarışmalarında gençlerimiz ilk 20 bin fite roketlerini çıkardılar.  Otonom araç, iha yarışları, haftaya da model uydu yarışmalarımız olacak. Çok katma değer oluşturacak değerli yarışmalar görüyoruz. Ben gençlerimizi tebrik ediyorum. Gençlerimize destek veriyor ve bu ortamı hazırlıyoruz, ekipman desteği veriyoruz. TÜBİTAK ve HAVELSAN’dan danışman hocalarımız onlara yardımcı oluyorlar. Araçların hazırlanması, burada iki gün üst üste yarışların yapılması zorlu bir süreç. Bizler elimizden ne geliyorsa, hatta daha fazlasını onlara vermek için gayret gösteriyoruz.

“Buradan Çıkacak Genç Kardeşimizin TOGG’un Otonom Yazılımında Çalışmasını İsterim”

Rektörlerimizin gençlerimize daha çok sahip çıkması gerekiyor. Tabi ki sponsorlar burada yarımcı oluyorlar. Bu sene yarışmalarımızın tamamını değerlendirecek, daha fazla ihtiyaç varsa bunu da sağlayacağız. Ben buradan çıkacak genç kardeşimizin TOGG’un otonom yazılımda çalışmasını isterim. Bizim buna ihtiyacımızda var. Burada kabiliyetlerini geliştirip gerçek hayatlarda ticarileşen ürünlerde bunları kullanmaları lazım. İnşallah onlardan başarılar bekliyoruz. Biz roket yarışmalarından başarılı olan gençlere ROKETSAN’da iş ve staj imkanı veriyoruz. Tabii ki buradan mezun gençlerimize de staj imkanını çok rahat ayarlarız. Zaten bu yarışmalarda özel sektörle işbirliği halindeyiz. Eğer iş başvurusu yapacak gençlerimiz varsa onları elbette değerlendireceğiz. Şirketlerimizin eleman ihtiyaçları var, yeter ki gençlerimiz gelsin alalım diyorlar. Biz sektörle de irtibat halindeyiz.

Yerli otomobilimiz hakkında bilgi veren Bakan Varank; “Biliyorsunuz ki fabrikanın temellerini attık. İnşaat çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Kamuoyuna ilan ettiğimiz takvimimiz de belli. 2022 yılının sonunda Türkiye’nin otomobillerini banttan indirmeyi istiyoruz. Otomobillerimiz halkımız tarafından çok sevildi. O projede her gün planlandığı şekilde devam ediyor, inşallah araçlarımızı, otonom özellikleri de olan araçlarımızı 2022 yılının sonunda yollarda görebileceğiz.” diyen Sayın Bakan, yarış alanında gezerek, araçlar hakkında bilgi aldı.

​​​​​​​