banner166

Dr.Amanullah ÇAĞATAY uyarıyor, Gebelik ve COVID-19

Uğur GENCER/ Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı - Jinekolog Dr.Amanullah ÇAĞATAY uyarıyor.

Dr.Amanullah ÇAĞATAY uyarıyor, Gebelik ve COVID-19
banner158
banner174

 

Uğur GENCER/ Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı - Jinekolog Dr.Amanullah ÇAĞATAY uyarıyor.

 

Gebeliklerinde Covid-19 hastalığıyla karşılaşan annelerin eğer sistemik bir hastalık obezite gibi vücut direncini düşüren bir durumları varsa daha ağır seyrettikleri biliniyor. Bu durumda beslenmelerine her zamankinden daha çok dikkat etmeleri ve doktorlarının verdiği vitaminleri düzenli kullanmaları gerekiyor. Ateş nefes darlığı öksürük ve genel durum bozukluğu olanlar hemen aile hekimlerine ya da sağlık bakanlığı COVID-19 hastalık hattı 184’e başvurmaları önerilir.

COVID-19 hastalığının anneden bebeğe direkt olarak plasenta yoluyla geçtiğine dair henüz elimizde kanıt bulunmamaktadır. Hastalık bulaşmaları daha çok doğum esnasında ya da emzirirken gerçekleşmektedir. Bu yüzden emzirirken annemizin güvenli bir maske ve sıkı bir el temizliği yapması uygun olur. Annemizin durumu uygun değilse süt sağılarak daha sonraya bebeğe verilebilir.

Bize en çok Sorulan sorulardan biri COVID-19 enfeksiyonu için ilaç kullanımı hakkında olduğundan bu konuya biraz değinelim. Halen kullanılan ilaçların fetus üzerinde toksik veya teratojenik etkileri İhtimali maalesef mevcuttur. Bu yüzden öncelikle hastalığı kontrol altına almak için çok iyi destek ve korunma tedavisini öneriyoruz. İllaki ilaç vermek gerekiyorsa kar zarar hesabı yapılarak verilmelidir. Rastgele ilaç kullanılmamalıdır.

 

Covid-19’lu annenin doğumu konusuna gelince: COVID-19 sezeryan için kesin bir endikasyon değildir. Tıbbi gereklilik varsa uygulanabilir. Burada unutulmaması gereken en önemli husus doğumun özel donanımlı sağlık kuruluşlarında ya da Sağlık Bakanlığının belirlediği Pandemi hastanelerinde özel eğitimli sağlık çalışanları tarafından yapılması gerçeğidir. Bu belanın bütün dünyamızdan bir an evvel yok olması için hepimizin her zamankinden daha dikkatli olmamız gerektiğini unutmamalıyız. Sağlıklı günler dilerim.

 

Jin.Op.Dr. Amanullah ÇAĞATAY

 

Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2021, 19:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER