Uzm. Dr. Emine Yurt bilgilendirdi Uzm. Dr. Emine Yurt bilgilendirdi

Dr. Pulur “Rahim ağzı kanseri dünyada kadın kanserleri arasında görülme sıklığı bakımından 4. sırada yer almaktadır. Hastalığın en önemli nedeni, sıklıkla cinsel yolla bulaşan HPV virüsüdür. Bununla birlikte HPV virüsü bulaşı olan kişilerin çoğunluğunda yıllar içerisinde vücuttan temizlenir. Çok az bir kısmında virüs rahim ağzında yıllarca kalır ve zaman içerisinde kanser öncüsü lezyonlara ve kansere yol açabilir. Rahim ağzı kanserinin belirtileri arasında kötü kokulu vajinal akıntı, özellikle cinsel ilişki sonrası vajinal kanama yer almaktadır” dedi.

RAHİM AĞZI KANSERİ TEDAVİ YOLLARI NELERDİR?

Rahim ağzı kanserinin önlenebilir, taranabilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Pulur “HPV aşısı, rahim ağzı kanseri ve genital siğillere karşı çok yüksek oranda koruma sağlar. Güvenli cinsel hayat HPV bulaşını azaltarak kanser gelişme riskini azaltır. Smear ve HPV testleri ile rahim ağzındaki hücrelerdeki anormallikler ve HPV mevcudiyeti saptanabilir. Saptanan anormal hücreler ve HPV tipine göre gerekirse kolposkopi işlemi uygulanır. Kolposkopi ile rahim ağzı büyütülerek daha detaylı bir şekilde incelenir ve gerekli görülmesi durumunda biyopsiler alınır. Biyopsi sonuçlarına göre hastanın takip sıklığına veya ek müdahalelere karar verilir. Biyopsi sonucuna göre gerekirse rahim ağzının koni şeklinde çıkardığımız konizasyon ve LEEP işlemleri uygulanabilir. Konizasyon ve LEEP yapılan hastalarda alınan bu dokular patolojik incelemeye tabi tutulur. Bu operasyonun hem tanı koydurucu hem tedavi edici etkisi vardır.  Olası bir rahim ağzı kanseri saptanması durumunda lezyonun büyüklüğüne, dokuda yayıldığı derinliğe, diğer dokulara yayılım durumuna göre konizasyon-LEEP, trakelektomi, histerektomi, radikal histerektomi gibi cerrahiler uygun hastalara seçilerek uygulanır.  Radyoterapi de rahim ağzı kanseri tedavisinde oldukça başarılı olup uygun hastalarda ilk tedavi olarak ya da cerrahi sonrası tamamlayıcı tedavi olarak uygulanabilir” açıklamasında bulundu.

PULUR “KANSER TARAMA PROGRAMINA KATILIN”

Dr. Pulur özellikle 30-65 yaş arası tüm kadınların Smear ve HPV testi ile yapılan rahim ağzı kanser tarama programına katılmalarının önemli olduğunu ve düzenli tarama yaptıranların rahim ağzı kanserinden korkmamaları gerektiğinin altını çizdi.