Sağlık çalışanları yalnız değilsiniz

Görevi başında şiddete maruz kalan,

Acil nöbetinde hasta yakınları tarafından tartaklanan,

Hakarete uğrayan,

Hastasıyla ilgilenirken, hasta yakınları tarafından nasıl bir tutumla karşılaşacağını bilmeyen,

Sistemden, uygulamadan kaynaklı sıkıntılar karşısında günah keçisi görünen,

Zor ve kutsal mesleğin kahramanları siz değerli hekimlerimiz ve tüm sağlık çalışanları bu bayramınızda da yalnız değilsiniz.

 

Gece, gündüz büyük bir fedakârlıkla insanla uğraşıp, insanı yaşatmayı, acısını azaltmayı, derdine derman olmayı, mesleği olarak seçen hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarının kıymetini anlatmak için sadece bir gün yazmak yetersizdir. Onlar hayat kurtarmak için 365 gün her türlü şartlar altında görev yaparken elbette onların hakkında yazacaklarımızı bir günde sayfalara sığdıramayız. 

 

Ülkemizin her köşesinde, canla başla,her türlü şartlar altında insan hayatının kutsallığından ödün vermeden sonsuz sabır, üstün gayret ve azimle çalışan yeri geldiğinde hasta ve yakınlarının gözlerindeki mutluluğu görüp mesleğinin güzelliklerini yaşayan, yeri geldiğinde kendini bilmezlerin sözlü ve fiziki saldırısına uğrasalar da yinede her türlü şartlar altında sabır ve özveriyle mesleğini icra etmeye çalışan değerli hekimlerimizi ve sağlık çalışanlarımızı saygıyla selamlıyorum.

Geçmişten günümüze tarihte bu anlamlı günü hatırlayacak olursak, 14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulmasıyla Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilmiştir. İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamasıyla, 1929–1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa'daki Yıldırım Darüşşifası'nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçilerek bugün olduğu gibi 14 Mart Tıp Bayramı yurdumuzun dört bir yanında çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

 

Sağlık anlamında yasalar ve sistem ne gerektiriyorsa onu uygulayarak bu zorlu mücadeleyi sergileyen değerli hekimlerimizi, sağlık çalışanlarını sistemden, uygulamalardan kaynaklı meydana çıkan sıkıntılar karşısında bizzat sorumlu tutarak boş yere laf kalabalığı yaparak insan sağlığı için icra etmesi gereken görevine engel olmayalım. Sağlığımız için mücadele eden hekimlerimize ve sağlık çalışanlarına saygılı olup motivasyonlarını bozmayalım ki; tam anlamıyla fayda görelim.

 

Değerli sağlık çalışanlarının tıp bayramını canı gönülden kutlar. Yıpranma payı konusu hakkında ve diğer beklentileriniz hakkın da hayırlı haberler almanızı temenni eder görevlerinizde başarılar dilerim.

 

“Beni Türk hekimlerine emanet edin.” M. Kemal ATATÜRK