Eğitim sektörüne yeni bir bakış açısı kazandırmak için kurulmuş. Çağın dinamiklerini kaliteli eğitim anlayışı ve teknolojik bileşenler ile tamamlayarak başarıya ulaşmak hedefinde olan Gebze Sekiz Oniki Kurs Müdürü Ergün Kesepara’ya sorduk.

Duru Medya Grubu Haber24-Haber41 ve Nefes Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, Radyo, TV Programcısı Uğur Gencer’in sorularını Gebze Sekiz Oniki Kurs Müdürü eğitimci Ergün Kesepara cevapladı.

Iç 1

 Gencer: Ülkemizin eğitimde geldiği noktada temel eksiklikler nelerdir?

 Kesepara: Ülke olarak bir türlü köklü bir eğitim sürecine giremedik. Her gelen  bakanın değişiklikler yaparak eğitimi olumsuz etkilediğini  düşünüyorum. Yapılan değişikliklerden meyve almadan bakanın  değişmesi ve yeni gelenin kendi sistemini uygulamaya koyması,  eğitimde yol alamamamızın ana nedeni olduğunu söyleyebilirim.  Bizim ülke olarak eğitim sistemimizin temel ilkeleri olmalı; bakan  değiştiğinde bile sistem değişmemeli. Mevcutta eksiklikler varsa onlar  düzeltilmeli ki yol alalım. Eğitim sistemi toplumun ayakta kalmasını sağlar. 

Gencer: Eğitimin olmazsa olmaz ana dinamikleri nelerdir?

Kesepara: Öğrenci, öğretmen ve veli tabii ki. Ancak burada ana direk her zaman  öğretmen olmuştur. Öğretmenin alanında uzman olması, öğrencinin  dersi sevmesine ve derste başarılı olmasına neden olur.  Çocuklarımızın eğitim-öğretim sürecine başladıkları ilkokul dönemini  düşünün. Okuldan ziyade öğretmen tercihi ön planda olur. Burada da  aslında öğretmenin eğitim sürecinde ne kadar önemli bir dinamik  olduğunu vurguluyoruz. 

Gencer: İyi bir öğretmeni nasıl tanımlarsınız? 

 Kesepara: İyi bir öğretmen öncelikle öğrencisi tarafından sevilen, çevresi  tarafından saygı duyulan birisi olması gerekir. Öğretmen kendini  sürekli yenilemeli, aslında öğretmenin öğrenciliği hiç bitmez: dersem  doğru demiş olurum. Ders içerisinde öğrencinin seviyesine göre  öğretim metodu kullanmalı; bunlar görsel, işitsel hatta duysal metotlar  olabilir. Özünde iyi öğretmen, , öğrencisinin hayatına yön veren kişi  olmalı. Özünde iyi bir öğretmen işine kendini adayan kişidir.

 Gencer:  Sınav hazırlığında dershane şart mı? 

 Kesepara: Şu anki eğitim-öğretim modelinde öğrenci bir yarış içinde olduğu için  maalesef dershane şart. Bir dershaneci olarak maalesef dememin  nedeni ekonomik şartlar. Çocuklarımız iyi bir liseye veya üniversiteye  gitmesi ancak dershaneyle gerçekleşebiliyor. Dershaneye giden  öğrenci, gitmeyen öğrenciye göre her zaman birkaç adım önde olur.  Burada merdiven altı kurumlar dershaneciliği olumsuz etkiliyor. O  Sene Bu Sene: sloganıyla yola çıkan Sekizoniki dershanesi Türkiye  genelinde elde ettiği başarılarla üniversiteye gönderdiği öğrencilerle her zaman adından söz ettiren bir kurum oldu. 

Gencer:  Sekizoniki de eğitim misyonu nedir? 

 Kesepara: Genç beyinlerin Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, insanlığa saygılı,  ulus ve ülkesine sevgiyi önemseyen bireyler olarak yetiştirilmesini  sağlamak. 

Gencer:  Sekizoniki’yi diğer dershanelerden ayıran özellikler?

Kesepara: Türkiye genelinde 57 şubesiyle ülkemizin eğitim-öğretimine önemli  katkılarda bulunan bir kurumdan bahsediyoruz. Gebze şubesi olarak  öğrencilerimizi önemsiyoruz. Rehber öğretmenlerimizle koçluk  eğitimi veriyoruz. 14 kişilik sınıflarda iyi bir öğretmen kadrosuyla  ders işleyen bir kurumuz. En önemli özelliğimiz kayıt esnasında  verdiğimiz sözleri tutmamız ve sonrasında öğrenci ve veli  memnuniyetidir. 

Gencer:  Sınav hazırlığı yapan öğrencilere ve velilere tavsiyeleriniz  nelerdir? 

 Kesepara: Öğrencilerimiz düzenli istikrarlı ve disiplinli ders çalışmaları.  Velilerimize ise tavsiyem; öğrenciler zaten stresli bir süreçte olduğu  için çok müdahale etmemeleri, sonuçta çocuklarını bize teslim  ettikleri için bizim yaptıklarımızı takip etmeli, yükün bizde yani  dershanede olduğunu bilmeleri ve bizlerden bilgiyi alarak bu süreci  tamamlamaları. 

Gencer:  Dershane okuldan farklı ne veriyor? 

 Kesepara: Okul, öğrenciyi hayata hazırlar; sonuçta okulda eğitim öğretim var,  dershanede ise öğrenciye sınava hazırlık yaptırılır. Dershanede  konuların özetleri verilerek öğrenci hikaye kısmından çok bilmesi  gereken öz bilgiyi alır. Dershane sınava odaklı, yani sonuca odaklıdır.

 Gencer:  Online eğitim hakkında ne düşünüyorsunuz? 

 Kesepara: Pandemi döneminde online eğitim yapıldı. Çocuklarımız için hep şu  ifadeleri kullanıyoruz. Pandemi döneminde bu çocuklar dersten koptu,  sonra da toparlayamadık. Aslında online eğitimin çocuklarımız  üzerinde ne kadar olumsuz etki yaptığını buradan anlıyoruz. 

 Gencer:  Son dönemde öğrencilerin çok tercih ettiği deneme kulübü ile  ilgili çalışmalarınız var mı? Nasıl yorumlarsınız? 

 Kesepara: Deneme kulübü, dediğimiz, öğrencinin dershaneye gelmeden sadece  deneme sorularını çözmesi. Yani öğrenci evde kendi hazırlanırken  kendini denemek için sınavlara katılması. Ancak eksiği olan  öğrenciler için bir faydası olmaz; öğrencinin belli bir birikimi varsa  eksiklerini evde çalışarak halledebilecekse elbette faydası olur.  Sekizoniki dershanesinde deneme kulübüne kayıt yaptıran öğrencilere  biraz daha dokunabilmek, biraz daha fayda sağlayabilmek amacıyla  deneme sınavlarının yanında rehberlik servisimizden koçluk hizmeti,  kütüphanemizde ders çalışma ortamı sağlıyoruz. Aynı zamanda  yapamadığı soruları sorabileceği hocalarımız da mevcut. Bu  öğrenciler Kunduz ders anlatım platformuna ücretsiz üye olabiliyorlar. 

Gencer:  Bildiğim kadarıyla Gebze'de YÖS eğitimi veren tek kurum olduğunuzu biliyorum, bununla ilgili  bilgi verebilir misiniz? 

 Kesepara: YÖS, yabancı öğrencilere verilen sınavdır. Gebze'de Bulgaristan'dan  gelen soydaşlarımızın fazla olması ve buna bağlı talebin fazla  olmasından dolayı böyle bir bölüm açtık. Tabii ki bünyemizde YÖS  hazırlık kurslarında 22 yıllık tecrübeli hocamızın olması bu kursu  açmamızın en önemli nedeni.

Editör: Uğur GENCER