Toplumun bilinçlenmesi açısından çok önemli olan 1-7 Mart Deprem Haftası farkındalık oluşturmak açısından özellikle Okullarda birçok kurum ve kuruluşta  içinde bulunduğumuz deprem haftasının kutlanması toplumun bilinçlenmesi açısından oldukça önemli olduğu gibi, yapılacak etkinliklerin gösteriş için değil gerçekten amacına uygun olarak yapılması daha da önemlidir.  Afiş asmak, broşürler dağıtılmaktan ziyade olası bir depremde neler yapılmalıdır? Konusu uygulamalı tatbikatlarla anlatılarak aşılanmalıdır.  


Ülkemiz bildiğiniz üzere aktif fay hatları üzerinde bulunuyor. Bu da demek oluyor ki her an deprem olabilir. Meydana gelen irili ufaklı bütün depremleri Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü  http://www.koeri.boun.edu.tr internet sitesinden son depremler kısmından her zaman takip edebiliyoruz.

İnkâr edilemez bir deprem gerçeği kesinlikle var. Bunu hepimiz bilsek bile nedense unutuyor, belki de umursamıyor sadece günü geldiğinde kıymetlendiriyoruz. Toplum içinde birey olarak olası bir deprem durumunda “ben ne yaparım” sorgulamasını yapmak hiç aklımıza gelmediğinden deprem ve afet gibi durumlara karşı hazırlıksız ve bilinçsiz olmamız geçmişte olduğu gibi derin yaralar açabilir.

Ben demiyorum doğa ile yarışmalıyız, karşı koymalıyız. Elbette mümkün değil ancak gerekli önlemleri alarak birey olarak daha bilinçli ve duyarlı davranarak meydana gelebilecek zararı en aza indire biliriz.

Yakın tarih daha dün gibi yaşadığımız hafızalarımızdan silinmeyen 17 Ağustos depreminde meydana çıkan maddi manevi bilançoyla bedeli çok acı bir şekilde ödedik. Geçmişten ders çıkartmak, geçmişi unutmamak gerekiyor.  

Deprem haftasında toplum olarak daha çok bilinçlenmek gerektiği gibi özellikle binaların durumları, kaçak, hasarlı olanların tespit edilerek çökmeden, can yanmadan, gözyaşları sel olmadan önemlerin alınarak denetimlerin arttırılması gerekmektedir.

Depremin ya da herhangi bir doğal afetin ne zaman geleceği bilinmez, Rabbim Milletimize doğal afetler yaşatmasın.

 

Yerelden Ulusala