Lokum, Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmez tatlısıydı. Osmanlıca’da “rahat ul hulküm” yani “boğaz rahatlatan” kelimesinden türetilen lokumun geçmişi 15. yüzyıla dayanmaktadır. İlk olarak 15. yüzyılda ortaya çıkmış olmasına rağmen, özellikle 17. yüzyılda Osmanlı’da yaygınlaşmaya başlamış ve 18. yüzyılda da Avrupa’da bir İngiliz seyyah vasıtasıyla “Turkish delight” olarak tanınmıştır.

Pers İmparatorluğu’nda hüküm süren Sasanilerin sıkça tükettiği tatlı olan “abhisa” , kesin olmamakla birlikte lokumun kökeni olarak bilinmektedir. Hacı Bekir Efendi ise lokumun ilk üreticilerinden biri olarak sayılmaktadır. 1777 senesinde Kastamonu’dan İstanbul’a gelerek Bahçekapı’da ufak bir dükkan açmış ve bu ufacık dükkanda lokum gibi harika lezzetler üretmeye başlamıştır. Hacı Bekir, devrin padişahı tarafından, sarayın şekerci başısı olarak göreve getirilmiştir. Lokumun yumuşak bir tatlı olmasının sebebi, I.Abdülhamit’in isteğidir. Hacı Bekir Efendi’nin I.Abdülhamit’in isteği üzerine pekmez yerine “kelle şekeri” olarak da bilinen rafine şekeri kullanarak hazırladığı yumuşak lokum, günümüzdeki Türk lokumunun ilk örneğidir.

Türk Lokumu Nasıl Yapılır?

Türk Lokumu; sitrik asit, nişasta ve şeker kullanılarak yapılmaktadır. Öncelikle şeker, çözünebileceği kadar su ile birlikte kazana konularak ısınıncaya kadar karıştırılır. Bu arada sitrik asit bir başka kapta su ile çözünmeye bırakılır. Daha sonra nişasta süspansiye hale getirilir. Akabinde nişasta süspansiyonu ve çözünmüş sitrik asit şeker çözeltisine katılarak kaynatılır. Karışım belirli bir kıvama gelince ateşten indirilerek, nişastalı tahtaların üzerine konulur. Karışımdaki belli bir kıvamın ölçütü olarak, ateşten indirmeden önce bir miktar alınıp soğutulan karışımın parmaklar arasında yuvarlatılması ve parmaklar açılıp kapandığında ikisine birden yapışıp uzamadan, şeklini koruyarak sadece bir parmakta kalması kastedilmektedir. Karışım, 12-24 saat arasında bekletilerek dinlendirildikten sonra, üzerine hindistan cevizi ya da pudra şekeri- nişasta karışımı dökülür. Daha sonra mermer tezgah üstüne alınarak, istenilen boyut ve şekilde kesilir.

Türk Lokumunun Faydaları Nelerdir?

Kaliteli bir Türk lokumu, elastik ve yumuşak olmalı, aynı zamanda ağızda kaygan bir his bırakmalıdır. İşte karşınızda birçok faydası bulunan Türk lokumunun öne çıkan özellikleri.

– Lokum bir enerji deposudur. Çok kısa bir sürede yakılarak enerjiye dönüşür.
– Çeşitli böbrek hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle, vanilyalı ve kakaolu lokum tüketilmesi doktorlar tarafından önerilmektedir.

– Bademcik iltihabı olan kişilerde, yenildiğinde iltihabın azalmasına yardımcı olmaktadır.

– Çıban ve yaralar için muhteşem bir iyileştiricidir.

– Protein içerikli gıdalar tüketilmesinden dolayı, vücutta biriken zararlı maddelerin, atılmasına yardım olur.