Günün Sözü: “Kurtlarla arkadaş ol, yalnız elinden baltayı bırakma.” (Rus Atasözü)

Özlü Söz : Ne duyuyorsan yutma... Düşün, bi daha düşün.. Bi daha düşün ondan sonra kanaat getir...



Külliye’nin demirbaşları Gebze’de olmalı!

Yavuz Sultan Selim’in damadı olan Rumeli Beylerbeyi ve Mısır Fatihi Çoban Mustafapaşa tarafından yaptırılan Külliye bugün Gebze’nin en hakim tepesine oturmuş ve 1523 yılından beri yüzyıllardır tarihin bir emaneti olarak günümüzde de yerinde durmaktadır… Bir çok kez restorasyon görmüştür. Bu restorasyonlar sırasında korunmak amacıyla pek çok özel eşyası da İstanbul’da korumaya alınmıştır.

Bugün Güzel Gebzemizin tam ortasında taçlandırılmış ve görkemli bir şekilde yer alan Çoban Mustafapaşa Camii ve Külliyesi hepimizin gururlandığı önemli bir tarihi hazinemizdir…

Ancak bir çok kez yazdığım gibi şunu da belirtmeliyim ki, yıllar içinde çeşitli restorasyonlar sebebiyle tarihi eserimizin içinde yer alan Külliye’ye ait çeşitli özel eşyaları demirbaş malzemelerinin Külliye içinde olmadığı ve İstanbul’a götürüldüğü belirtilmektedir…Biz Gebze’ye ait bu demirbaş ve eşyaların Gebze’ye getirilmesini öneriyoruz. Bu anlamda Külliye’nin vakfıyesini bastırarak önemli bir kültür hizmeti erçekleştiren Gebze Belediyesi’ne büyük görev düşüyor. Külliye’nin demirbaşları Gebze’ye getirilmeli!





İNSAN PORTRESİ…

49 yıllık mutlu birliktelik…

Oya-Ertan Tunçel Çifti…Birlikteliklerinde artık 49.ncu yıllarını kutluyorlar…Gebzeli mutlu çiftin mutluluğunu pekiştiren en son unsur ise haliyle torunları. Oğullarından iki erkek toruna sahip olan Oya-Ertan Tunçel çifti artık birbirlerine ve torunlarına daha çok zaman ayırdıklarını söylüyorlar. 90’lı yılların ortasında başladığı siyasi kariyerini artık AK Parti’de sonlandırdığı sayılan Oya Hanım, Kızılay Gebze Şube Başkanı olarak daha çok Kızılay’a zaman ayırıyor. Eşi Ertan Tunçel ise yıllardır  sürdürdüğü kızılay başkanlığından gelen yorgunluğunu torunlarına daha fazla zaman ayırarak gideriyor. Son olarak Oya-Ertan Tunçel Çifte Bolu’da kahve eşliğinde soluklandılar.


Son bahçeli evler!...

Eskiden Gebze’nin bahçeli evleri vardı…hatırlıyorum 1978 yılında Gebze’ye ilk olarak ayak attığımızda, Aksepağından öteye bir ev dahi yoktu. Eski İzmit yolu üzerinde Yumrukkaya’ya doğru her taraf ıssız şekilde yüzlerce dönüm boş arazi vardı..Gaziler Dağı’nda çakallar ulur, dağın üzerinde kartallar kavis çizerdi…Köylerinden ise kuzuların meleme sesleri gelirdi…Mis gibi havası vardı Gebze’nin, Gebze’nin bahçelerinde enginar yetişir mis gibi ekmek ayvaları olgunlaşırdı…Şimdi artık bu görüntüler yavaş yavaş kalkıyor…Bir çok insan bahçeli evlerini yeni bina için müteahite veriyor. Anlayacağınız çok yakın zamanda o bahçeli evlerin görüntülerini sadece fotoğraflarda göreceksiniz…

Eh, değişim işte bu! Değişimin karşısında kim durabilmiş ki…


Objektife takılanlar:

KALABALIK DURAKLARA DİKKAT! -Gebze’nin en yoğun ve en kalabalık durakları olan Çoban Mustafapaşa duraklarına iğne atsanız düşmez kalabalıktan…Dolasıyı ile burası  seyyar satıcıların, piyangocuların yanında bir de yankesicilerin de oldukça rağbet ettikleri yer olarak da ifade ediliyor. O yüzden aman dikkat! Burada otobüs bekleyen vatandaşlarımız daha dikkatli olmalılar!


Bir fıkra:

O kadar düşündükten sonra…

Temel hayatında ilk defa Manisa’ ya gitmektedir. Otobüsten inmiş, bakmış az ileride 8-10 erkek, ağır ağır kol vurup, diz bükerek zeybek oynuyorlar. Bir süre izlemiş. Temel’ in yabancı olduğunu gören vatandaş sormuş:

– Nasıl buldun hemşerim, beğendin mi? Temel ‘ den efsane cevap gelmiş:

– O kadar düşündükten sonra ben de oynarum da.