Gebze EYT ve Emekliler Platformu’nun Gebze’den Ankara’ya üç kişilik yürüyüşünü Valilik çatısındaki Kaymakamlık yasaklamıştı. 22 Temmuz’dan eylül sonuna meydandaki imza kampanyasına yasak gelmedi. Toplanan imzalar Ankara’ya, Valilik, “Ankara’ya mektup atmak da yasak” diye yasaklamazsa yollanacak
22 Temmuz’dan eylül ayına sonuna kadar Gebze 15 Temmuz Milli İrade Kent Meydanı’nda emekli maaşlarına yönelik düşük zammı protesto amacıyla imza kampanyası düzenleyen Gebze EYT ve Emekliler Platformu üyeleri, Valilik tarafından yasaklama gelmezse imzaları posta marifetiyle Ankara’ya gönderecek.
Hatırlanacağı üzere; Gebze EYT ve Emekliler Platformu üyesi Özgür Kotan, Ramazan Töngel ve Selçuk Süzen söz konusu tepkiyle Gebze’den Ankara’ya yürümek için Kocaeli Valiliği’ne başvurmuş;
Basında yer alan haberlere göre Kocaeli Valiliği veya Kocaeli Valiliği’nin Gebze’deki en üst düzey birimi Gebze Kaymakamlığı üstelik farklı gerekçelerle yapılan çok sayıda tek veya az kişili yürüyüşlere verildiği bilinen izne rağmen, "D-100 karayolunda araç ve yaya trafiğini tehlikeye sebebiyet vereceği gerekçesiyle talebiniz uygun görülmemiştir" diye yasakladı. 01 Ekim Pazar günü aynı meydanda, toplanan imzaların Ankara’ya posta marifetiyle gönderileceği açıklandı.
22 Temmuz’dan eylül sonuna meydandaki imza kampanyasına yasak gelmemiş, AKP Hükümeti’nin 2002 öncesi mücadele edeceği 3Y’den biri olan yasaklara karşı mücadelede, AKP iktidarının 21’nci yılında “hayli” mesafe kat edilmişti. Öte yandan toplanan imzalar Ankara’ya, Valilik, “Ankara’ya mektup atmak da yasak” diye yasaklamazsa yollanacak.
HER DÖNEMDE EMEKLİDEN FEDAKARLIK BEKLENDİ
Basın açıklamasında konuşan Gebze EYT Derneği Başkanı Nuh Erdoğan Erdoğan, kampanyanın 72 gün sürdüğünü belirttiği açıklamasında özetle şu görüşlere yer verdi:
“Emekli çarşı pazara gidemez hale geldi. Satın alma gücümüz kalmadı. Gelen zamların durdurulmasını talep ediyoruz. Bu enflasyon durmazsa emekli daha da perişan olacaktır. TÜİK’ in açıklamış olduğu TÜFE oranları sayesinde emekliler enflasyon karşısında ezdirildi. 2003 yılı asgari ücret 226 TL, emekli taban aylığı 332 TL’ idi. Bugün asgari ücret 11 bin TL emekli taban aylığı ise 5 bin 683 TL. 2003 yılından bu yana asgari ücret 51 kat artmış, Emekli Taban Aylığı ise 17 kat artmıştır. Her zam döneminde Emeklilerden fedakârlık beklenmiştir.
ONLARIN BELİRLEDİĞİ ŞARTLARDA EMEKLİ OLDUK
Bizler emekli olana kadar hayatımızın en az 25 yılını sosyal güvenlik sistemine prim ödeyerek geçirdik. Henüz maaşımızı cebimize koymadan, çoluğumuzun çocuğumuzun ihtiyaçlarını karşılayamadan, bu devletin belirlediği oranda, bu devletin belirlediği Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim ödedik. Onların belirlediği şartlarda emekli olduk. Şimdi hükümetin bir yetkilisi çıkıyor, emeklilerin bütçeye yük olduğundan bahsediyor. Biz emekli olana kadar bütün primlerinizi sizin belirlediğiniz oranda ödedik. Bütçeye yük olan birileri varsa asla emekliler değildir. Emekliler primlerini peşinen ödemişlerdir. Bütçeye yük olan birileri varsa birkaç kurumdan ballı huzur hakkı alanlar, ömür boyu milletvekili olarak maaş alanlar, kamunun bütün imkânlarını ömür boyu kullananlardır.”
Türkiye’de yaklaşık 8 milyon emeklinin açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiğini kaydeden Erdoğan, taleplerini şöyle sıraladı:
- Yüksek Enflasyon karşısında alım gücümüz düştükçe maaşımızda eriyip gitti. derhal hayatımızı etkileyen zamların durdurulması.
- Bütün emeklilere dul yetim aylığı alanlar dahil en düşük emekli kök maaşının dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) + 3,000 TL Refah payına sabitlenmesi.
- Yüksek Enflasyona bağlı yaşam şartlarının zorlaştırması sebebiyle 3 ayda bir Emekli Maaş artışının yapılması,
- Yılda iki defa verilen Bayram ikramiyesi 15.000 TL yükseltilmesi
- İntibak yasasının acilen çıkarılması prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı veya farklı olmasına rağmen, 2000 yılı önce emekli olanların daha fazla emekli maaşı almaları emekliler arasında yaşanan maaş eşitsizliğin giderilmesi, Adaletli maaş uygulamasına gidilmesi
- Sağlıkta katkı payının kaldırılması. Ücret kesintisi nedeniyle bir çok emekli Muayene olmaya gidemiyoruz.
- Çalışma hayatında esnek çalışma düzenlemesi talep ediyoruz.
- Biz bu ülkede bir Cumhurbaşkanı’nın iki dudağı arasında bir yaşama mahkûm olmak istemiyoruz. Yıllarca verdiğimiz primlerimizin karşılığını talep ediyoruz.
- Kısacası Sosyal yardım niteliğinde bir maaş değil. İnsan onuruna yaraşır bir ücret talep ediyoruz.”