KALİTE

BİR  TERCİH MESELESDİR.

İnsanların hayatında İlişki bütünlüğü çok önemlidir. Hayatı karmaşa haline getirmeden yaşamaksa bir sanattır. Bir neyzen gibi üfleyemediğinizde yaşama, huzur ve estetik buharlaşır gider hayatınızdan…

Yaptığınız iş ne olursa olsun ona biraz anlam katmadığınızda gerekçelerinizin taban formasyon-nunu iyi oluşturamadığınızda muhtemel komplikasyonlarla karşı karşıya kalmanız kaçınılmaz olur

Hakikat odur ki bu dünya baki değildir. Varlık düzleminde süreli alınan nefesler nihai sona geldiğinde misyonunu tamam-lamış olacak insan. Bunun terminolojideki adı ölüm  tıptaki karşılığı ise ex ile ifade edilir. Akla hiç gelmesini temenni etme-diğimiz ve belki de sürekli bizim dışımızdakilerle mesaisi olan bir durum gibi algıladığımız ölüm, bizimde bir gün teşriki mesaimiz olacak olan tek hakikattir. Buradan hareketle bu hakikatin tecellisinden önce süresini tahmin edemediğimiz yaşamımızın kalite-leşmesini sağlamalıyız.

 Kuşkusuz kalite bir tercih meselesidir. Kaliteyi tanımlamak için  her zaman farklı bir meziyete ihtiyaç duyulur. Tercihlerinizin sizde meydana getireceği artı eksi tüm çıkarımlar sizin yaşam kalitenizin göstergesi olacaktır. Bu göstergenin türevleri kesinlikle dünyevi değil uhrevidir. Gerek bireysel anlamda gerekse sosyolojik olarak yaşadığımız topluma üreteceğimiz değerlerle de bu yakından ilişkilidir. Hayatı kriptolu yaşamak bir aşağılık kompleksidir. Ürkekliktir, tedirgin-liktir. Sözüne ve eylemine güvenememedir. Oysa hayatı şeffaf yaşamak bir güvendir. Sözle eylem bütünlüğünün ihtişamını hakim kılmaktır. Hayatı bu noktada çerçevelediğinizde hem dünyada hem de ahirette mutlu sona eren siz olursunuz.

Ruh ve beden ilişkisini dünya ahiret dengesi üzerine iliklediğimizde anlamsız ve karmaşık görünen dünya bir anlama tahvil edilecek ve kalite hakim bir unsur olarak sizde daha bir başka tecessüs edecektir. Hayatı derinlemesine yaşamaya çalışmak kimileri için bir dehlizdir ve ürkütücüdür. Donanımınız yoksa muhtemelen bu derinlikten çıkamama ve zayi olma ihtimaliniz yüksektir. Eğer bu derinliklere sorti yapabilecek  donanıma sahipseniz yaşamınızı efektif hale getirmişsiniz demektir.

Neticede kalite bir tercih meselesidir. Her anlamda kişi yaşamın her evresinde bu tercihi yapmak yada yapmamak konusunda  Yaratıcı tarafından özgür bırakılmıştır. Bu bir sebep sonuç ilişkisi içerisinde formüle edilebilecek bir değerlendirmedir. Basit bir örneklendirme belki de karmaşık gibi görünen hadiseyi çok yalınlaştıracaktır.

Cebinde yüz tl si olan bir kişi bu miktarı bir kahvede arkadaşlarıyla okey masasında okey  oynayarak harcayabilecek-ken diğer başka bir kişi aynı miktarı ailesiyle birlikte bir tiyatro seyrederek yada dışarıda bir restoranda yemek yiyerek harcama tercihinde bulunabilir. Önemli olan kişinin bu miktarı nerede ve kiminle nasıl harcadığı-dır. Burada asıl olan temel öğe yüz tl nin harcanması değil tercih edilen  eylemin kalitesidir.

Yani son tahlilde kalite bir tercih meselesidir.