İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Türk mü?

İran’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında İran'da 14. dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Mesud Pezeşkiyan kimdir, Türk mü?

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Türk mü?
banner158
banner174

İran’da Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında İran'da 14. dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Mesut Pezeşkiyan ile ilgili detaylar gündemde yer alıyor. İran'da 14. dönem cumhurbaşkanlığı seçimleri dün ülke geneinde ve yurt dışında gerçekleşti.Seçimin ardından ülke genelinde yapılan oy sayım işlemi sona erdi. İran İçişleri Bakanlığı, reformist aday Mesut Pezeşkiyan'ın seçimi ikinci turda kazandığını açıkladı.

MESUD PEZEŞKİYAN KİMDİR, NERELİ?

Anketler, Mesud Pezeşkiyan'ın Türk, Kürt ve Beluçların yoğun olduğu bölgelerde diğer adaylara göre yüksek oy aldığını gösteriyor. Başkent Tahran'daki bir konferansta konuşan Mesud Pezeşkiyan, "Hayatımda oy almak için hiçbir zaman yalan söylemedim ve hiçbir zaman yanlış slogan atmadım" demişti.

"Hakka ve adalete inanıyorum. Kadınların, mezheplerin ve etnik kökenlerin hakları benim için önemli. Kadın, erkek, Türk, Kürt, Beluci benim için fark etmez" diyen Pezeşkiyan, anketlerin gösterdiği gibi yarışta ipi göğüslerse İran’da ilk kez bir Türk cumhurbaşkanı görev yapacak.

İran’ın Batı Azerbaycan eyaletinde doğan Pezeşkiyan propaganda sürecinde İran medyasına verdiği ve sosyal medyada çok konuşulan bir röportajında “Ben Türküm. Annem de babam da Türk. Türklüğümle gurur duyuyorum. Evde çocuklarımla Farsça değil, Türkçe konuşuyorum” demesiyle dikkat çekmişti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER