14 bin liraya Kantin kirası olurmu.?

Hafta içerinde bizi arayan bir vatandaşımız “Yüksel Bey benim çocuğum Gebze’de bulunan Çolakoğlu Kız meslek lisesinde öğrenci, Zaten ekonomik sıkıntılar en üst noktada ,çocuklara okulda beslenmeleri için para veriyoruz, ancak duyduk ki Çolakoğlu Kız meslek lisesinin okul kantini açık arttırmaya çıkartılmış ve 14 bin liraya bir işletmeci ihaleyi kazanmış, tabi işletmeci bu kantine 14 bin liraya kiralayınca sattığı ne varsa her şey 3 katı olmuş, Okullar ticarethane değil ki Yetkililer bu duruma neden göz yumuyor, bize kim sahip çıkacak.?” diye epey bir serzenişte bulundu.

14 bin liraya Kantin kirası olurmu.?
banner158
banner174
 Okul kantinlerinin kiralama yöntemi ve kimlere kiralandığı ile ilgili spekülasyonlar biz kendimizi bildik bileli hatta bizden öncede var olan nesiller tarafından hep merak edilmesine rağmen bir türlü çözüme kavuşturulamayınca ortaya tam bir garabet çıkıyor.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların bünyesinde bulunan kantinlerin kime kiralandığı iktidarların değişmesi ile paralel yürüyor, İktidarların değişmesi ile birlikte siyasetçilerin en kolay at koşturduğu bakanlıklardan birisi olan Milli Eğitim bakanlığı bünyesindeki okullardan çok okul kantinleri sürekli siyasetçilerin ilgi alanlarına giriyor ve bir daha çıkmıyor.
Belli bir mevzuat çerçevesinde faaliyet gösteren birinci önceliği de öğrencilere sağlıklı ve Ucuz gıda sağlamak olan okul kantinlerinde son yıllarda maalesef sağlıklı gıda bulmak zor hele hele ucuz gıda bulmak ise mucizelere bağlı.
İl-ilçe-belde ve köylerde Eğitim-Öğretim faaliyeti veren Okullarda faaliyet gösteren kantinlerin ihalelerinin ne zaman ve hangi Saiklere göre yapıldığını bilen yok,şu sıralarda İl yada ilçe milli Eğitim müdürlerinden herhangi birisine “Müdür Bey il sınırları içerisinde eğitim veren falanca okul kantinin ihalesi hangi işletmeciye hangi fiyata verildi.?” diye sorulsa muhtemelen ilgili Milli Eğitim müdürü “İnanın benimde bilgim yok ilgililere sorup size döneyim” diyecek ve bir daha geri dönmeyecektir.
Zaten siyaset dolayısı ile sıkıntılı bir süreç yaşayan okul kantinleri belli bir süredir “Açık artırma” yolu ile ihaleye çıkartılıp kiralanınca zaten var olan sorunlar yumağına daha büyük dertler eklendi,bundan da en fazla zararı elbette ki Öğrenciler ve Öğrenci velileri görmeye başladı.
Bizi arayıp “Yüksel Bey kantin kiraları ile ilgili sıkıntıyı lütfen dile getirin” diye ricada bulunan öğrenci velisi konuşmasının sonunda “Bizim 4 çocuğumuz var, dolayısı ile içerisinde bulunduğumuz durumu varın siz tahmin edin” demeyi de ihmal etmedi.
Temel Eğitimin alındığı Milli Eğitim bakanlığına bağlı okulların bünyesinde faaliyet gösteren okul kantinlerinde herkesin kabul edeceği gibi öncelik sağlıklı ve ucuz gıda olmalıdır, Ancak Vahşi Kapitalizmin bu kadar ön plana çıktığı bir dünyada okul kantinlerinin de bu işin dışında kalması düşünülemezdi, zaten öyle olmuş.
Ayda 14 bin liraya okul kantini kiralayan bir işletmecinin çalıştırdığı personel ve genel giderler ile birlikte gideri en az 20 bin lira olacaktır, Öncelikle okul yönetimine olan kira borcunu ödemek isteyen işletmeci ister istemez kantindeki mamulleri olağanüstü rakamlara satmak zorunda kalıyor.
İşin ucu her şekilde Öğrenci velilerine kadar gelip dayanacağından Vatandaşları ezdirmeyecek kişilerin başında önce Milli Eğitim müdürleri, sonra Okul müdürleri en sonunda da Okul Aile birliği yönetimleri gelmektedir.
Konu ile ilgili başta yöneticiler olmak üzere herkesin elini taşın altına koyup öğrenci velilerini bu zor durumdan kurtarmaları gerekmektedir, Okul kantinleri birilerine para kazandırmaktan çok öğrencilerin sağlıklı bir şekilde gıda alabilmelerini sağlayacak alanlardır diye düşünüyoruz.
İnşallah bizim bu çağrımız ilgili kişi ve kurumlar nezdinde kabul görür, Okul kantinleri ile ilgili kamuoyunda hiçte hoşa gitmeyen söylentilerin ortadan kalkması adına da soruna kuvvetli bir neşter vurulur, bu sayede öğrenciler iyi ve kaliteli gıda alırken Öğrenci velilerinin de cebinden daha az para çıkmış olur.
 
 
 
 

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2016, 19:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER