61 ilaç SGK'nın geri ödeme listesine dahil edildi 61 ilaç SGK'nın geri ödeme listesine dahil edildi

18 Ekim Dünya Menopoz Günü nedeniyle Kocaeli Şehir Hastanesinde görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Sertel konuya ilişkin önemli bilgilendirmelerde bulundu.
Menopozun korkulacak bir durum olmadığına vurgu yapan Dr. Sertel, “Bebeklik ve ergenlik gibi hayatın bir dönemi olan menopoz; adet kanamalarının ve dolayısıyla üremenin sona erdiği doğal bir dönemdir. Sıcak basması, gece terlemesi, vajinal kuruluk, libido azalması gibi hayat kalitesini doğrudan etkileyen, bununla birlikte biyolojik, psikolojik ve sosyal sonuçları olan birçok semptomla karakterize olmasından dolayı menopozun ne olduğu iyi anlaşılmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Dr. Sertel, kadınların adet döngülerindeki değişiklikler ile menopoza girdiğini fark edebileceklerini belirterek menopoza girildiğinin anlaşılması noktasında karşılaşılan belirtiler konusunda da bilgiler verdi.
Dr. Sertel, “Adet döngülerinin normale göre daha sık veya daha az sıklıkta olması, adet kanamalarının normale göre daha az olması, sıcak basması, gece terlemesi, uyku bozuklukları veya depresyon gibi şikayetler söz konusu olduğunda menopoz döneminin başlamış olabileceğini düşünmelidirler. Bu şikayetler kadından kadına farklılık gösterebilmektedir.” şeklinde konuştu.
Dr. Öğr. Üyesi Emre Sertel menopoza neden olabilecek risk faktörlerini ise şöyle sıraladı:

  • Rutin kemik, kalp, meme ve jinekolojik muayenelerini aksatmamalıdırlar.
  • Stresi azaltmalı ve gerektiğinde psikolojik destek almayı ihmal etmemelidirler.
  • Bitkisel veya doğal olarak pazarlanan ürünleri, bilinmeyen yan etkileri nedeniyle doktora başvurmadan kesinlikle kullanmamalıdırlar.
  • Sıcak basması ve gece terlemeleri ile baş edebilmek için yaşanılan ortamı serin tutmalı, ortam sıcaklığına göre daha ince ve terletmeyecek kıyafetler tercih etmelidirler.
  • Düzenli uyku planlanarak mümkün olduğunca her gün aynı saatlerde yatmaya çalışılmalıdırlar.
  • Kemik sağlığının korunması amacıyla haftada 3-4 kez ve 30-40 dakika düzenli egzersiz yapmalıdırlar.
  • Vajinal kuruluk şikâyeti durumlarında cinsel ilişki öncesi, eczanelerden temin edecekleri vajinal nemlendirici ürünleri kullanabileceklerini bilmelidirler.
  • Yeterli kalsiyum ve protein alacak şekilde sağlıklı ve dengeli beslenmedirler.
  • Yeteri kadar güneş ışığından faydalanarak D vitamini ihtiyacını karşılamalıdırlar.
  • Sigara ve alkol tüketimini bırakmalı ve aşırı kafein tüketiminden kaçınmalıdırlar.

 
DR. SERTEL: “MUTLAKA DOKTORA BAŞVURUN’’
Hangi durumlarda doktora başvurulması gerektiği konusunda da detaylı bilgiler aktaran Dr. Sertel, “Kırk beş yaşın üzerinde bir kadında adet kanamalarında düzensizlik başlamışsa menopoz döneminin başladığı düşünülebilir. Adet kanamaları arası üç haftadan kısa olursa, adet kanama miktarı fazla olursa, adet dönemleri arası lekelenmeler olursa, menopozda olunduğu halde adet kanamaları tekrar başlamışsa doktora başvurulmalıdır. Kadınların uyumasını, çalışmasını engelleyecek sıcak basmaları, gece terlemeleri, mutsuzluk veya depresyon durumu olması halinde de doktora başvurulmalıdır. Ayrıca menopoz döneminde kemik, kalp, meme, jinekolojik muayene ve değerlendirilmelerin yapılması için de muhakkak doktora başvurulmalıdır.” dedi.
Menopozun tedavisinde izlenen yöntemlere de değinen Dr. Sertel menopozun tedavisinde hormon ve antidepresan ilaçların kullanılabildiğini vurgulayarak, “Bu dönemde ortaya çıkan semptomların giderilmesi ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi amacıyla doktor gözetiminde başlanabilmektedir. Yine kemik sağlığının korunması amacıyla kalsiyum ve D vitaminin kullanılabilmektedir.” cümlelerine yer verdi.
Dr. Sertel açıklamalarını “Menopozun kadın hayatının doğal bir süreci olduğunu bilerek, rutin kontrolleri aksatmadan ve yaşam biçimini düzenleyerek başa çıkmak her zaman mümkündür.’’ hatırlatmasında bulunarak sözlerini noktaladı.