KÜLTÜR

Çanakkale Nasıl Bir Şehirdir?

Çanakkale, Türkiye’nin iki boğazından birinin olduğu hem tarihi açıdan hem de doğal güzellikleriyle mutlaka gezilip, görülmesi gereken bir yerleşim yeridir. Çanakkale tarihi çok eskilere dayanmaktadır. MÖ 3000 yıllarına kadar inen bir tarihe sahiptir. Çanakkale bulunduğu konum itibariyle oldukça stratejik bir konuma sahiptir. Bu yüzden de birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Ve bu medeniyetlerin izlerine şehrin her yerinde rastlamak mümkündür. Çanakkale’de gezilip görülecek birçok yer vardır.

Çanakkale’de Gezilecek Yerler:

1- Çanakkale-Merkez: Sakinliği, denizi, rahatlığı sevenlerin mutlaka tercih etmesi gereken Çanakkale aynı zamanda gezdikçe zevk alınacak bir mitoloji şehridir. Çanakkale Merkezde ilk ilgi çeken yer elbette kordondur. Kordonun gezmenin gecesi ayrı, gündüzü ayrı güzeldir. Bir de milli bir bayramda ya da 18 Mart törenlerinde Çanakkale’de iseniz kordonda birçok etkinlikle karşılaşırsınız. Çanakkale Boğazı’ndan geçen gemiler, balıkçı sandalları ve içe çekilen mis gibi deniz havası insanları kendine hayran bırakır. Aynı zamanda kordonda Truva filmindeki Truva atı da bulunmaktadır. Bu at ziyaretçilerin oldukça ilgisini çeker. Çanakkale Merkezde Aynalı Çarşı, Deniz Müzesi, Saat Kulesi de gezilecek yerler arasındadır.

2- Aynalı Çarşı: Adına türkü yapılmış bu çarşı 1889 yılında yapılmış. Ama daha da önce yapıldığına dair bilgilere de Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde çarşıdan söz etmesinden ulaşılıyor. İstanbul’daki Mısır Çarşının minyatürü olarak kabul edilen Aynalı Çarşı’nın girişinin iki yanında ayna var. Günümüzde çarşıda Çanakkale’yi ziyaret edenler için Çanakkale hatırası olabilecek hediyelik eşyalar satılıyor.

3- Şehitlik Abidesi: Çanakkale gezilerinin en önemli sebebi Şehitlik Abidesini gezmektir. Çanakkale’de bir destan yazılmıştır ve günümüzde de Şehitliği gezen herkes bu manevi havayı ve duygu yoğunluğunu yaşar. Gelibolu yarımadasının her karış toprağı atalarımızın kanlarıyla sulanmış. Gelibolu yarımadası Tarihi Milli Parktır ve bu alanın birçok yerinde Çanakkale Zaferinden izler vardır. Bu milli park rehber eşliğinde gezildiğinde manevi duygular daha yoğunlaşıyor. Çünkü adım adım yaşananlar anlatılıyor. Aynı zamanda bu yarımadada birçok müze ve simülasyon merkezi ziyaretçilerini bekliyor. Müzelerde Çanakkale Savaşından kalma eşyalar, savaş malzemeleri, kıyafetler sergileniyor.

Gelibolu yarımadası ve Şehitlik Abidesi Türkiye’nin en çok gezilen, görülen yerlerinden olup Nisan ayı gibi başlayan geziler Ekim ayının sonuna kadar devam ediyor. Her yıl binlerce ziyaretçisine aynı duygusal etki uyandıran ve mutlaka gezilip görülmesi gereken bir yerdir.

4- Çanakkale Saat Kulesi: 1897 yılında 2. Abdülhamit zamanında yaptırılmıştır. Ayvalık kesme taşından yapılmış olup İtalyan Başkonsolosu Emilio Vitalis’in katkıları vardır. Çanakkale İskele Meydanına çok yakın olan Saat Kulesi görülmeye değerdir.

5- Çanakkale Deniz Müzesi: Çanakkale Merkezde yer alan ve 1. Sınıf Askeri bir müzedir. Bu müzede Çanakkale Savaşlarından kalan eşyalar sergilenmektedir. Aynı zamanda Çanakkale Savaşlarında çok önemli bir yere sahip olan Nusret Mayın Gemisinin orijinal boyutlarındaki maketi de sergilenmektedir. Çanakkale Deniz Müzesi Çimenlik Parkının içinde bulunmaktadır.

6- Truva Antik Kenti: Bu antik kent dünyaca ünlüdür. MÖ 3000-2500 yıllarında yerleşim yeri olmuştur. Tam 9 tane şehir üst üste kurulmuştur. İlk arkeolojik çalışmalar 1871 yılında Heinrich Schliemann tarafından yapılmıştır. Bu alanda halen çalışmalar devam etmektedir. Şu anda da çalışmalar Prof. Dr. Manfired Korfmann tarafından yürütülmektedir.
Truva antik kenti Truva savaşlarının yapıldığı alandır. Çanakkale’nin İntepe Beldesinde bulunan Truva Antik Kenti’nin Türk yurdu olduğuna dair bilgiler de bulunmaktadır. Bu antik kent 1988 yılında Dünya Miras Listesine girmiş 1996 yılında ise milli park statüsüne alınmıştır. Çanakkale’ye gelindiğinde mutlaka görülüp gezilmesi gereken heyecan verecek bir antik kenttir. Burada Truva atını görmek de mümkündür.

7- Kilitbahir Kalesi: Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un kuşatması sırasında yaptırılmıştır. 1452 yılında yapılan bu kale Çanakkale’nin karşı yakasında Kilitbahir köyündedir ve boğazın hemen yanındadır. Bu kale Kanuni Sultan Süleyman isteği ile restore edilmiş ve Sultan Abdülaziz tarafından yine restore edilmiştir.

8- Gelibolu Mevlevihanesi: Bu Mevlevihane Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde yer almaktadır. 1621 yılında Azade Mehmet Dede ve dervişleri tarafından yapılmış olup Mevlevihaneler arasında en büyük alana sahip olup semahanesi de oldukça geniştir. 2. Selim zamanında onarım geçirmiş olup önceleri askeri bölge içinde iken 1994 yılından beri Vakıflar Genel Müdürlüğünce alınmış, restore edilmiş ve hizmet vermeye başlamıştır.

9- Ayazma: Birçok yerde Ayazma vardır ama Çanakkale’deki Ayazma bir başka güzeldir. Özellikle bunaltıcı sıcaklarda muhteşem bir serinlik verirken keyifle piknik yapma imkanı sunar. Ayrıca balık yenebilecek mekanlar vardır.
Ayazma mesire yeri Kaz dağlarının eteklerinde her adımı bir fotoğraf karesi güzelliğindedir. Yemyeşil ağaçların içinde buz gibi akan bir dere mevcuttur. Ayrıca bir başka dikkat çekici özelliği de Dünyanın ilk güzellik yarışması Ayazmana’da yapılmıştır.

Çanakkale’ye özellikle şehitlik gezisine gidenler gezilerine Çimenlik Kalesini gezerek başlar. Bu kaleden manzara muhteşemdir ve görülmeye değerdir.

10- Bozcaada: Çanakkale’nin en güzel yerlerinden bir tanesi de Bozcaada’dır. Tam bir tatil yeridir. Denizi, tarihi ve turistik yerleri, bembeyaz evleri, sokaklarındaki sardunyalarla iç içe geçmiş sokak kafeleri ile iyi ki gelmişim dedirtecek bir yerdir. Bozcaada’ya şehir merkezinden giden feribotlarla ya da karayoluyla Geyikli’ye oradan da feribotla adaya geçmek mümkündür. Arabalı feribotlarla adada arabayla gezmek de mümkündür.
Bozcaada’ya gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken yerler vardır.

Bunlar:
– Bozcaada Meryem Ana Kilisesi: Günümüzde Ortodoks Rum cemaatine hizmet vermektedir. Pazar günleri açıktır. 1869 yılında açılmıştır ve adanın Rum mahallesinde yer alır.
– Bozcaada Rüzgar Gülleri: Gün batımını seyretmeyi sevenler adanın en batı ucundaki 17 tane rüzgar gülünün bulunduğu yere mutlaka gitmelidir.
– Bozcaada Ayazma Manastırı: Adanın güneyindedir. Rum Ortodoks cemaatine aittir ve Rumların Aya Paraskevi günü olan 26 Temmuz’da ibadete açılır. Bu manastır 1734 yılında yapılmıştır.
– Bozcaada Kalesi: Bozcaada’ya feribotla yaklaşırken ilk dikkat çeken yapı Bozcaada Kalesi’dir. Yapılış tarihi bilinmemekle birlikte Venedikliler, Cenevizliler, Fenikeliler ve Osmanlılar tarafından kullanılmıştır. İçinde müze vardır. Oldukça büyük bir kaledir.
Bunların dışında adada görülmesi gereken Yenikale ve müzelerde bulunmaktır. Kışları sakin olan ada yazın cıvıl cıvıldır.

11- Assos: Gizli kalmış, denizin doğa ile buluştuğu muhteşem yerlerden biridir. Butik otellerle alternatif bir tatil imkanı sunar.
Assos’a gidildiğinde gezilecek yerler:
– Assos Antik Kenti: Bu antik kent bir ticaret merkeziymiş. Bu antik kentte Athena Tapınağı vardır. Tiyatro ve sarnıçlarda antik kentin içinde yer alır. Bu antik kent oldukça yükseğe konumlanmıştır.
– Behramkale Köprüsü: Tarihi bir köprüdür. Tuzla çayı üzerine kurulmuştur. Şu an aktif olarak kullanılmasa da isteyenler üzerinden geçebilir.
– Assos Hüdavendigar Camii: Osmanlı Sultanı 1. Murat Hüdavendigar tarafından yapılmış olup, Osmanlı mimarisinin örneklerindendir.

12- Gökçeada: Çanakkale’nin 2 adasından bir diğeri de Gökçeada’dır. Gökçeada’da görülmesi gereken birçok yer vardır. Bunlar:
– Gökçeada Kaya Mezarı
– Gökçeada Tuz Gölü
– Gökçeada Sualtı Milli Parkı
– Gökçeada Rum Köyleri
– Gökçeada Peynir Kayalıkları
– Gökçeada Yıldızköy
– Gökçeada Gizli Liman
– Gökçeada Yuvalı Koyu
– Gökçeada Laz Koyu
– Gökçeada Aydıncık Plajı
– Gökçeada Uğurlu Köyü
Bunların dışında Müsellim Boğazı, Halim Bey Müzesi, Savaş Malzemeleri müzesi, Kilye Kalesi, Bigalı Atatürk Evi, Kabatepe Müzesi, Sminthein Antik Kenti, Kömür Limanı, Saruca Paşa Hamamı, Anzak Koyu, Yeni Zellanda Anıtı, Bebek Kaylıkları, Büyük Kemikli Burnu, Neandria Antik Kenti, Mavra Adası, Bakkal Salim Müzesi, Gargara Antik Kenti, Alexandria Troas Antik Kenti, Kestanbol Kaplıcası, Çimenlik Kalesi, Çanakkale Kent Müzesi, Kabatepe Orman Kampı, Gazi Süleyman Paşa Türbesi, Çimpe Kalesi, Bayraklı Baba, Saros Körfezi, Parion Antik Kenti, Biga Çayı, Karabiga, Şahmelek Koyu, Babakale Feneri, Gelibolu Feneri, Polente Feneri, Sivrice Koyu, Marmaros Çayı, Zeus Atları, Mıhlı Çayı’dır.
Çanakkale hem yakın tarihe hem uzak tarihe ışık tutan, doğasıyla, deniziyle ister kültür gezisi ister tatil amaçlı gezilip görülebilecek bir kenttir.

Kaynak; BilgiUstam