BEDEVİLEŞMEMEK

 

Bazen güne öyle dinamik başlarsınız ki tüm enerji o gün sizde toplanmış ve huzur zirve yapmıştır. Bu duygu yoğunluğu oluştuğunda ben hep tedirgin olmuşumdur nedense. Çoğu zamanda bu tedirginliğin hiç de gereksiz olmadığını bizzat yaşa-mışımdır. Bazen durup dururken ve hiçte  sebepsiz olamayan sözde insan (!) siluetleri gözünüzün önünden geçer.İşte tam da bu koridorda gördüğün sanal görüntüler bir kaypaklıktan ibarettir.

İnsanların kılık kıyafeti mevcut statüsü gelir düzeyi vb etkenlerin hiçbiri sizi aldatmasın. Karakter fukarası  bedevi o kadar çok nefes alan insan var ki etrafımızda...Bunların çoğunu biz ciddiye alarak egolarını köpürtü-yoruz. Sonrada kalkıyor bu insanların birer gölgeden ibaret olduklarını unutuyor omurgasız-lıklarına pirim veriyoruz.

         Bu insanlar genellikle hayatlarını çıkar ve güç dengesi üzerine sürdürürler. Bazıları da deniz canlısı gibi bir balinaya yapışık yaşarlar. Çıkar ilişkisinden başka meşru (!) dayanakları yoktur. Attıkları her adımı birilerinin takdirini kazanmak üzerine atarlar. Hiç ummadığınız anda sizi satarlar…Halbu ki üstat Cemil Meriç ;” Yapılan iyiliğe karşılık beklemek  rüşvettir “der.

         Üçüncü sınıf kaygıları ile hep sağına ve soluna bakarlar .Ya korkarlar yada yalanırlar…Men-faatlerinin mabedinde bu insanlar sürekli güç e taparlar. Mutlak otorite güçtür. Tek gerçek güçlü olan haklıdır. Haklının güçlü olduğu gerçeği ise bunların menfaatperest dünyalarında  geçersiz bir akçedir.

         Velhasıl ı kelam bu insanlardan uzak durabildiğiniz oranda yaşam stresiniz az olacak ve kendi ruh dünyanızı kirletmemiş olacaksınız .Bu duruşu yakaladığınız an hep zalim olmaktansa mazlum olmayı, çıkarcı olmaktansa duru kalmayı ve her daim kapı kulu olmaktansa küçük ve çıkarız dünyanızın efendisi olursunuz.

         Medeniyet tasmasına boynunu uzattığınız an  bedevi-leşeceğinizi unutmayın. Yaşam kalitenizin artması statünüzün ve gelirinizin artmasıyla değil şahsiyetiniz olgunlaşmasıyla mümkündür. Ruh ikliminizde oluşturacağınız manevi hissiyat dış dünyada sahip olacağınız maddi çıkarlardan daha elzemdir.

         Mutlak hakikata ram olmaktır asıl olan. Yapay ve gücün sizden alacağı her şey doğal olan karakterinizi yok edecektir. Ve bir gün şova dönüştürülen bedevi tandanslı fırıldak hayat ve elinden kayıp gidecek olan uğrunda her şeyi feda ettiğin  makam ve servet bundan ilham alarak  tapındığın güç senin utanç vesikan olacaktır.