Kocaeli'nin yeni  Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü belli oldu Kocaeli'nin yeni Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü belli oldu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki bugün bir dizi program nedeniyle Kocaeli’ye geldi. Kocaeli’deki yatırımlar kapsamında sabahın erken saatlerinde ziyaretlerine başlayan Özhaseki ilk olarak Kocaeli Valiliği ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ziyarette bulunarak Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ile istişarede bulundu. Program kapsamında Özhaseki daha sonra AK Parti Kocaeli İl Başkanlığı’nda AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus ile bir araya geldi. Bakan Özhaseki daha sonra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamuru Temizlenmesi Projesi'ni yerinde inceledi.

YOĞUN KATILIM
Programa; Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Kocaeli Milletvekilli Mehmet Akif Yılmaz, Veysel Tipioğlu, Cemil Yaman, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus, ilçe belediye başkanları, İzmit Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Kırılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Akmanşen, İl Kültür ve Turizm Müdürü Fatih Taşdelen, eşlik etti.

"DÜNYADA SAYILI PROJELERDEN"
Programda kısa bir bilgilendirme yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın şunları ifade etti; "Sizlerin de bildiğiniz üzere çevre bakanlığı ve büyükşehir belediyesinin ortak projesi mahiyetinde körfezin dip kısmında biriken çamuru denizden alıyoruz. Bu alanda yeni bir Marmara dipten dirilişe kavuşsun diye bir çalışma başlattık. Avrupa'da ve dünyada sayılı çevre projelerinden."

"ACİLEN YAPILMASI GEREKEN BİR PROJE "
Bakan Özhaseki ise projenin bakanlık olarak yürüttükleri en büyük proje olduğunu belirterek şunları söyledi; "Bakanlık olarak uygulamakta olduğumuz en büyük projenin başındayız. 11 bin 500 kilometre kare alana sahip olduğu gibi çevresinde 20 milyon insan da Marmara ile ilişkili şekilde. Her türlü Türkiye'nin bağımlı olduğu bir bölge. Çok iyi biliyorum bu bölgeyi. Geçmişteki sıkıntılara tedbir alınamadığı için müsilaj belası ile karşı karşıya kaldık. Ekosistemi bozuyor. Bitkilerin üzerine çöküyor. Onların üzerini çamur kaplayınca oksijen de yok oluyor. Mogan Gölünde benzer bir tehlike ile karşı karşıya kaldık. Bu gemilerle de aynı şekilde temizliğe başladık. Temizlenmiş alanda yeniden hayatın başladığını yeni balık türlerinin oluştuğuna şahit olduk. Bu yüzden acilen yapılması gereken bir proje.


"YANLIŞ İŞLER YAPILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bu proje için karar verdik ve çalışmalar yerinde gidiyor. Buradan 33 milyon metreküp çamur çıkarılacak. Marmara yıllar öncesindeki haline geri dönecek hayat tekrar canlanacak. Bu bizim bakanlık olarak yürüttüğümüz en büyük projelerin başında geliyor. Yanlış işlerin yapılmasına izin vermeyeceğiz. Başkanlar milletvekilleri bu konuda hassasiyet gösteriyor teşekkür ediyorum.


"BİR DAHA KİRLETİLMEMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ "
Burası birinci etap. Devamı gelecek. Akabinde de bir daha kirletilmemesi için elimizden geleni yapacağız. Zaten bakanlıkta izlediğimiz bir sistem var. Oradaki cezalar da çok ağır. Geçen 150 milyon ceza yazılan gemi sahibi itiraz etmiş. O zaman kirletmeyeceksin. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Belediyeler yapıyor valilik yapıyor."

"ZAMANINDA YAPILAN İHMALLERİN NEYE MAL OLDUĞUNU GÖRDÜK "
Ülke genelindeki kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında konuşan Bakan Özhaseki, "Üzerinde yaşadığımız bu Anadolu coğrafyası dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak geçiyor. Ama yerin altı hareketli. Deprem riski var. Kimse deprem olmaz diye düşünmesin her an her yerde olabilir. Büyük bir dikkatle bu işi sürdürmemiz icap ediyor. Bu işi yapmazsak çok elimizi dizimize vururuz. 99 öncesi yapılan depremler istismara uğramaz ise hiçbir şey olmaz. Biz bakanlık olarak o bölgelerdeki yetkileri kullandık ve kullanmaya devam ediyoruz. 4 kırmızı çizgimiz var. Fay hatlarının olduğu yerde bina yapımına izin vermiyoruz. Dere yataklarına yapı yapılmaması gerekiyor. Zemin sıvılaşması. Son olarak da bundan sonra mühendislik hesaplarından başlayarak sıfır tolerans uygulanacak. Zamanında yapılan ihmallerin nelere mal olduğunu gördük. Bundan sonra çok dikkat edeceğiz ve 8 şiddetinde deprem olsa da evimizde güvenle oturacağız. "