KOCAELİ

3000 tonluk denizaltı havuzundan kritik başarı!

Deniz Kuvvetleri envanterine geçtiğimiz haziran ayında katılan ve Millî Savunma Bakanlığı’na bağlı ASFAT’ın ana yükleniciliğinde gerçekleştiren Denizaltı Havuzu, hizmetteki ilk havuzlamasını başarıyla tamamladı.

Deniz Kuvvetleri envanterine geçtiğimiz haziran ayında katılan ve Millî Savunma Bakanlığı’na bağlı ASFAT’ın ana yükleniciliğinde gerçekleştiren Denizaltı Havuzu, hizmetteki ilk havuzlamasını başarıyla tamamladı. Gölcük’te, TCG BATIRAY Denizaltısı, 3000 tonluk denizaltı havuzuna alındı. Görüntüler Milli Savunma Bakanlığı tarafından paylaşıldı.

Bir taraftan sürdürülen milli denizaltı projelerinde, bakım ve onarım için bu tür havuz sistemleri büyük önem taşıyor. 2018’de uzun yılların tecrübesini bir araya getirerek kurulan ASFAT’ın köşe taşlarından biri olan 3000 tonluk denizaltı havuzu için 30 alt yüklenici ile birlikte çalışıldı.

DİĞER HAVUZLARDAN FARKI

3000 Tonluk Denizaltı Havuzu Projesi, görev tanımı, karşılayacağı ihtiyaçlar ve tasarımı nedeniyle alışılmış havuz inşa projelerinden ayrılıyor. Türk mühendis ve işçilerin çalışma ve gayretleriyle devam eden proje, yerlilik oranının maksimum düzeyde tutulması açısından örnek teşkil etti. 

Projenin en zorlu günleri ise salgın sırasında yaşandı. ASFAT liderliğindeki proje sadece Türkiye değil dünyadaki tedarik sorunları nedeniyle bir ihtiyaç yerli imkanlarla büyük fedakarlıklarla çözüldü.

3000 Tonluk Denizaltı Havuzu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan ve gelecekte envantere girecek tüm denizaltılar için planlı bakımların gerçekleştirilmesini sağlayacak. Sadece planlı bakımlar değil, denizaltıların yaşayabileceği arıza, kaza ve acil durumlarda plan dışı havuzlanma çalışmalarına da imkan sunacak. Gerektiğinde denizaltı bu sistem sayesinde yedeklenebilecek.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Denizciliğin ekstram limitleri olan 100 knotluk fırtınada havuz görev yapabiliyor.
Yaralı stabilize sağlayabiliyor.

Havuzda 28 personel, 14 denizaltı nöbetçi personelini 5 gün boyunca ikmal yapmadan barınabiliyor.

Toplam 4 adet dizel-jeneratör sayesinde limana bağlı kalmadan da herhangi bir yerde denizaltının bakım onarım faaliyetlerini yürütebilir.

Projenin kalite kontrol ve sörvey faaliyetleri ile Denizaltı Havuzunun klaslanması, askeri gemi sörvey ve klaslama yetkinliği olan Türk Loydu tarafından yapılmakta.

Havuzun boş ağırlığı 4000 ton olup, 3000 tonluk kaldırma kapasitesine sahip. 

Baş ve kıçta yer alan çıkmalarla birlikte tam boyu 105 metre. 

Eni 25,1 metre olan havuz, 17,05 metre iç genişlik, 19,95 metre yüksekliğe sahip. 

Toplam dalma derinliği ise 16,5 metre.

Maksimum derinliğe ulaşması 75 dakika içinde tamamlanabilmekte.

KAYNAK: MSB