Yüksek Gerilim Hatları Şehir İçine Yakışmıyor...

 Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Şehircilik plan ve projeleri ruhuna da aykırı olan ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen yüksek gerilim hatları, zamanla boş araziden geçmesine karşın, bugünlerde artık şehir ve mahallerin ortasında kalmıştır.

Yüksek Gerilim Hatları (YGH) şehirlerin sülietine de yakışmadığı gibi, taşıdığı elektrik akımının yaydığı radyasyonla, yoğun yerleşim yerlerinde insan sağlığını tehdit eder boyutta olmasına dair uluslararası bilimsel çalışmalardaki istatistikler pek iç açıcı değil.

 İkamet ettiğim Derince ilçesi Yenikent Mahallesinin bağrını bıçak gibi kesip geçen 154 bin Volt’luk yüksek gerilim hattı etki alanında kalan Derince ile Körfez ilçeleri yerleşim yerlerinde en az 40 bin insan yaşamaktadır.

YGH akımının, tıbben insan sağlığını tehdit eden sakıncalarıUS National Academy of Sciences tarafından tekrar incelenmiş, 1996 yılında yüksek gerilim hatları yakınında yaşayan çoçuklarda lösemi görülme riskinin diğerlerine göre 1.5 katı fazla olduğu Amerikan Bilimler Akademisi tarafından kabul edilmiştir. (Kaynak: www.cekod.org) Ayrıca radyasyonun, DNA parçalanmasına yol açarak hücrelerin ölmesiyle dokuların zarar görmesi sonucu kansere yol açmasına dair bilimsel yayınlara da sıkça rastlıyoruz.

Teknolojisi var ise eğer yer altına alınması ya da şehir dışına çıkarılması gereken bu hatların maliyetli bir iş olduğu doğru ve kesindir.

Ancak insan sağlığının maliyetinin parayla ölçülemeyeceği gerçeğinin, çağdaş toplumlardaki yerine bakılırsa ve 70’li yıllarda geçen bu YGH’nın tellerinin zaman zaman yenilenmesine rağmen direklerinin eski oluşu ve geçtiğimiz kış aylarında, hattın devam ettiği Körfez’in İlimtepe Mahallesi ve köylerinde bir çok ana direğin kar ve fırtınadan devrilmiş olması, yoğun nüfusu olan mahallemiz direkleri için de olası durum, ikinci bir tehdit oluşturmaktadır.

Bu durum SEDAŞ kayıtlarında mevcuttur. Artık bu hatların, şehir dışına çıkma zamanının geldiğine inanıyoruz. Aynı zamanda bu nakilden boşalacak geniş ve kıymetli alanlar da mesire yerleri gibi nefes alacak rekreasyon alanı olarak şehire kazandırlmış olacaktır.

Bugünlerde Yenikent Mahallemizin bir kısmında, 34.500 Volt’luk hatların yer altına alındığı çalışmalarını görüyoruz. Bu çalışmanın mahallenin tamamına uygulanmasını bekliyoruz. Yazımızın konusu olan Derince ilçesi ve Yenikent mahallesi merkezinden geçen ‘Yüksek Gerilim Hattı’nın şehir dışına alınmasını; mahallemiz insanının geleceği adına, Kocaeli yerel ve genel yönetimleri etkili ve yetkili organlar nezdinde, yatırımlarında, şehir ve mahallelerle ilgili plan ve bütçe tasarılarında ele alınıp çözüme kavuşturulmasını, Derince kamuoyu adına bekliyoruz...

                                                                                                       

YORUM EKLE

banner178