banner166

Tarihi eserlerde nem tehlikesi!

Bölgemizde bulunan ve milli hazine değeri taşıyan çok sayıda taşınmaz tarihi eserin nem ve korozyon tehlikesi içinde olduğu belirtiliyor.

Tarihi eserlerde nem tehlikesi!
banner158
banner174
 


Bölgemizde bulunan ve milli hazine değeri taşıyan çok sayıda taşınmaz tarihi eserin  nem ve korozyon tehlikesi içinde olduğu belirtiliyor. Üç yıl önce yapılan restorasyonla  Çoban Mustafapaşa Külliyesi’nin yıkımdan kurtarıldığı da bir gerçek olarak ortaya çıkmıştı.

 

- Gebze’nin sahip olduğu bir çok tarihi eserin zamanın aşındırıcı etkisinin yanı sıra bu aşındırmayı hızlandıran korozyon ve nem tehlikesi ile karşı karşıya da olduğu vurgulanıyor. Bölgemizin milli hazinesi olarak  tescillenen bir çok tarihi cami, han, hamam, köprü ve çeşme gibi nadir olarak bugünlere erişebilen tarihi eserlerimizin daha sıkı ve daha iyi korunabilmeleri için en çok korozyon ve nem tehlikesinden korunması gerektiği belirtiliyor.

KÜLLİYE YIKILMAKTAN KURTULMUŞ

495 yıldır Gebzemizi  şereflendiren Çoban Mustafa Paşa Külliyesi’nin de bu konuda büyük bir tehlikeden döndüğünü 2 Ocak 2015 tarihinde Restorasyon sonrası Külliye’nin tekrar ibadete açılış töreninde Vakıflar Genel Müdür Yardımcısı  Ali Hürata açıklamıştı: “Biz restorasyona başladığımızda  Külliye’nin zemininin tamamen  suyla dolu olduğunu gördük. Biriken suları tamamen tahliye ettik. Ve Külliyeyi yıkılmaktan kurtardık” demişti. 

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2018, 14:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER