Çocuklarımızı emanet ettiğimiz okul servisleri

 
Okul servislerinde yaşanan olumsuzluklar ve üzücü olayların ardından servis araçları yönetmeliklerinde ilgili bakanlıklarca bugüne kadar yaşanan tecrübeler de dikkate alınarak devlet olarak denetim sorumluluğunu yerine getirmek için, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme, Aile ve Sosyal Politikalar, İçişleri, Milli Eğitim bakanlıkları harekete geçerek yönetmelikte önemli olan bir takım düzenlemelere imza attılar. Yapılan düzenleme önce velileri, sonra işini severek layıkıyla yapmaya çalışan okul servisçilerini hiç şüphesiz mutlu edecektir.

Buna göre denetim ve güvenlik görevi İçişleri Bakanlığında olmak şartıyla, şoförlere de hekimden her yıl sağlık raporu şartı getirildi. Bu durumda hekimlerimize de büyük sorumluluklar düşüyor. Aslında rapor noktasında bulundurma veya taşıma silah ruhsatında Devlet Hastaneleri’nden alınan sağlık kurul raporu istenmiş olsa bence daha kapsamlı ve iyi sonuçlar meydana çıkacaktır.

Yeni yönetmelikte, araç takip sisteminin zorunlu hale gelmesinden, komisyonda öğretmen ve veliler olmak şartıyla, denetim için komisyonların kurulmasına, kovuşturma ve soruşturmalar şoförlüğe engel sayılmasından, araçlarda bulundurulacak personelin eğitimi, Milli Eğitim Bakanlığı'nca yerine getirilmesi kararına varıncaya birçok önemli nokta da düzenleme yapıldığı açıklanırken,üç noktalı emniyet kemeri ve sensörlü koltuk ise zorunlu hale getirildi.

Araç takip sistemiyle birlikte kendi fikrimce birde toplu taşıma araçlarında mevcut olan araç içi kamera sistemi mecburiyeti getirilmiş olsa, okul taşıtlarına çocuklarını emanet eden veliler daha çok güven duyarak okul’dan eve, evden okula gidiş ve gelişleri yakından takip ederek gözleri arkada kalmayacaktır.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz tarafından Okul Servis Araçları Yönetmeliğindeki ortak fikirlerini masaya koyarak imzalasalar da asıl süreç bundan sonra uygulama ve denetim noktasında başlayacak. Bu konuda çocukların taşıma güvenliği ve huzuru için alınan kararların tam anlamıyla uygulanabilmesi için sadece ilgili bakanlıklar değil taşra teşkilatlarının, mülki idarenin, ailelerin takibi de çok önemli.

Nasıl olsa denetleniyordur demeden tüm velilerde üzerine düşeni yaparak ellerini taşın altına sokarak sorumluluklarını bilmek durumundalar.  Sonradan ahlayıp vahlamalar, keşkeler, amalar yaşamak istemiyorsak herkes bakanlıklarca alınan hepimiz için önem taşıyan kararlara uyup uyulmadığını, denetlemelerin sıklığını takip etmemiz gerekiyor. “Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın” demeden üzülmeden duyarlı olmak lazım. Ortak amaç sadece servis ücreti vermek değil, çocuğun kimlere emanet edildiğini, ne şartlarla okula gidip geldiğini de kontrol ederek biliyor olmak gerekiyor.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz sistemde eksiklikler ve kusurların olabileceğini belirterek, daha iyi olması için velilerin ve milli eğitim mensuplarının ve temsilcilerinin şikâyetleri veya düzeltilmesi gereken bir hususları olduğu takdirde ´MEBİM 147´den Milli Eğitim Bakanlığına mutlaka bildirilmesi gerektiğini ifade etti. Anlaşılan hepimizin bu konuya özveriyle destek vermesi gerekiyor. Bu düzenlemede başlangıçta hatalar, eksikler elbette olacaktır. Şimdiden hayırlı olsun diyelim, takip edip sonucu ve gelişmeleri hep beraber görelim. 

YORUM EKLE